Maxis Broadband New Package

Maxis Broadband launch their new broadband package with new device. Introducing Huawei E960 HSDPA Router with built in modem.Maxis offer subscription for RM 158 per month along with their Home Voice Service package. It is a unique home telephone service that comes with Maxis WiFi Modem (E960) and Maxis Wireless Broadband Package. It offers a great savings on calls made to mobile numbers, outstation and overseas destinations. Moreover, the phone set is provided at no additional charge.This HSDPA router is the easy way to share your internet connection with other members.

Maxis Broadband details package:

1. Subscribe for RM158 per month.

2. RM100 activation and 18 month contract period apply.

Home Voice Service Plan:

package

Huawei E960 – Details specification

Highlight

Xbox

  • Supporting two working modes of the wireless gateway and USB modem
  • Supporting the HSDPA at a rate of 3.6/7.2 Mbit/s for downlink and 384 Kbit/s for uplink
  • Built-in WCDMA and WLAN high gain antenna, which supports receiving diversity and equalizer
  • Supporting Web-based management, parameter presetting, and plug-and-play
  • Ultrathin and artful ID
  • User-friendly design of indicators
  • Supporting three placement methods: desktop, desktop inclining, and wall-mounted

Specification

External Interfaces :

  • Four LAN interfaces for the RJ 45
  • One telephone interface for the RJ11
  • WLAN: maximum of 32 users
  • Power supply interface and USB interface multiplex

Huawei

Indicators:

  • One power supply indicator
  • One signal type indicator
  • One indicator for WLAN in service
  • One signal intensity indicator
  • Four Ethernet interfaces, each Ethernet interface has a LINK/ACTIVE indicator

Antenna:

  • Built-in antenna

Operating System (OS) :

  • Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, and MAC OS

Band Class:

  • Supports HSDPA/UMTS 2100 MHz
  • Supports GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 MHz

others
Functions in wireless gateway mode:

  • High speed data
  • Voice
  • Route
  • LAN and WLAN access
  • Web-based local management and maintenance

Functions in USB Modem mode:

  • High speed data
  • Short message
  • Phone book
  • Automatic installation, and plug-and-play
  • The power is supplied through the USB from the PC. Thus, no external power supply is required.

Frequently Asked Question CLICK HERE

Categories

Related Posts

26 thoughts on “Maxis Broadband New Package

  1. Bard

    I do hope that consumers are not gullible enough to be conned by maxis with their latest trick.

    By comparison, you can go for celcom’s broadband at 68 monthly (with no subscription commitments) and go for the dir451 3g router + hsdpa datacard.

    Assuming you subscribe to celcom for 18 months, your total bill will come to 1224 (68 X 18 months)

    As for the devices, if you look around hard enough in lowyat plaza, you can get the dir451 for around 470 and a sierra 875 7.2mbps datacard for another 400. That’s the current market price for the devices. With this, you’re getting the same performance and broadband speed for either packages, be it from maxis or celcom.

    Your total cost with using celcom will be 1224 + 470 + 400 = 2094 , while maxis will set you back for a whopping 2944 (158 X 18 + 100).

    See the difference ? 2944 – 2094 = 850. No point of making the CEO of maxis richer laa. You are also stuck with them for 18 months.

    Stay far far away from this package.

  2. Sally

    Good Maths there Bard. :)

    At least we don’t have to pay all at once, ;)
    But yah, I hate contract too!

  3. Anti maxis

    Jangan percayalah dgn maxis ni. Penipu besar. Package broadband sangat2 slow.
    Kalau korang ambik package rm78 hanya dapat speed 4.5kpbs saja walaupun di kawasan liputan 3g. Lebih baik ambik celcom package 68. Beli modem 500+ kat loyat. Laju 10x ganda dari maxis.

  4. Sally

    Lebih baik ambik celcom package 68. Beli modem 500+ kat loyat. Laju 10x ganda dari maxis.

    – atau Streamyx Combo RM60, speed sama ngan Celcom D68, tapi free modem hehe.. tapi D68 is VERY good in terms of dia takda kontrek. Dan keburukan Maxis plak, selain speed, dia punya kontrek setahun setengah, then kalo tak silap, SIM kad dia xlusif utk modem dari Maxis. :)

  5. Bard

    Pengguna mempunyai pilihan. Jika mereka sendiri yang memilih maxi dan kemudiannya nak merungut , itu adalah kesilapan mereka sendiri.

    Nampaknya, seperti perniagaan AK hanya memetingkan keuntungan semata-mata tanpa mengambil kira kepuasan dan kebajikan pelanggan.

    Jika MCMC sudah sudah mula menekan asstro untuk menghentikan cas-cas yang tidak munasabah dan memperbaiki perkhidmatan, rasanya tak lama lagi maxi pulak akan kena tindakan yang sama.

    AK sudah cukup kaya, dan tak perlulah kita memperkayakan dia lagi .

  6. Dozo

    Nak kongsi pengalaman saja jika berguna. Saya sudah menggunakan BB Maxis dan Celcom juga Streamyx. Kesimpulan saya begini:

    1. Kelajuan adalah sangat bergantung kepada kawasan samaada diliputi HSDPA atau sebaliknya.
    2. Maknanya, ada kawasan yang Celcom bagus; Maxis pulak tidak. Ada kawasan lain Maxis, bagus, Celcom pulak kurang.
    3. Sebagai bukti, saya menggunakan Maxis BB di rumah saya dan bolehlah berpuas hati dengan speed antara 600 ke 800 kbps (HSDPA). Tetapi saya tidak berpuas hati dengan Celcom BB kerana speednya tidak melebihi 400 kbps. Sukar untuk mendapat lebih daripada itu waaupun pada waktu tidak sibuk.
    4. Manakala di pejabat saya (somewhere di jalan duta) baik Maxis atau Celcom, speednya antara 400 ke 600 saja. (Itu di dalam bandar dan kawasan stretagik!)
    5. Di pejabat saya, Streamyx pula memberi masalah kerana speed di bawah 500 walaupun menggunakan pakej 1Mbps.

    6. Justru, sebagai pengguna kita kena bijak. Sebelum melanggan, mungkin boleh pinjam modem kawan-kawan dulu. Kalau speed memuaskan barulah register. Ataupun, guna dalam tempoh bertenang (7 hari). Dalam tempoh itu pulangkan modem jika tidak berpuas hati.

  7. Sally

    Di pejabat saya, Streamyx pula memberi masalah kerana speed di bawah 500 walaupun menggunakan pakej 1Mbps.

    – tu cam bunyi traffic jam je…

    Ataupun, guna dalam tempoh bertenang (7 hari). Dalam tempoh itu pulangkan modem jika tidak berpuas hati.

    – malangnya, Streamyx takleh buat camtu. Nasib bek Maxis ble. Celcom gerenti ble pny! :)

    Nothing offending but sometimes we may forget the bad weather condition. Plus for mobile broadband, kira cam still in BETA kat M’sia ni. ;)

  8. ashraf

    Dozo, Maxis BB ada offer tempoh bertenang 7 hari lagi ke?

  9. Dozo

    Sally, yalah… di KL hari-hari traffic jam kan?
    Ashraf, Sebenarnya kalau ikut peaturan, sesutau yang dibeli bersifat langganan ataupun perkhidmatan memang ada undang-undang yang mewajibkan “tempoh bertenang”. Namun kadang-kadang kerana pengguna kurang mengetahui hak, menyebabkan kepentingan mereka diketepikan atau diabaikan.

    Saya baru mendaftarkan seorang pelanggan Maxis BB pada Jumaat dan diberitahu memang tempoh bertenang itu masih lagi diguna pakai. Begitu juga dengan kontrak 18 bulan, di mana pengguna perlu menjelaskan sejumlah bayaran jika ingin menamatkan langganan sebelum tempoh 18 bulan berakhir. (Bayaran sebenarnya ada dijelaskan pada bil bulan pertama)

    Justru, gunakan tujuh hari tempoh bertenang itu secara maksimum untuk menetukan perkhidmatan yang dilanggan mempunyai nili yang terbaik. Pulangkan pada hari yang ketujuh (atau lebih awal) jika tidak berpuas hati. Tapi berhati-hati mengira tempoh tujuh hari itu kerana ia merangkumi Sabtu, Ahad dan kelepasan am. Kalau hari ke tujuh jatuh pada Ahad, sebaik-baiknya pulangkan pada hari Jumaat (takut ada kawasan yang Maxis atau Celcom tidak dibuka pada Sabtu).

  10. Dozo

    MAAF. (Tertinggal fakta)
    Tempoh bertenang Maxis BB hanya terpakai untuk modem ZTE MF600. Bagi modem Huawei E220, pemulangan masih boleh dibuat dalam tempoh 7 hari tetapi RM100 tidak dikembalikan. Modem ZTE ada sedikit pemotongan dibuatt sebagai bayaran perkhidmatan. Harap maklum

  11. ashraf

    i see..meaning any broadband services that require contract like u-broadband,maxis n izzi would surely have the 7-day period la..kan? :P

  12. Dozo

    Begitulah. Malah ada undang-undang khusus yang melindungi pengguna mengenai tempoh bertenang. Ada yang memberikan tempoh sehingga 30 hari bekerja, ada yang memberi dua minggu dan sebagainya. Tempoh bertenang ini meliputi juga pembelian barang-barang, produk dan sebagainya. U-Mobile memberikan tempoh bertenang selama 8 hari.

    Malangnya rata-rata kita tidak mengetahui kewujudan undang-undang pengguna lantas kita menjadi mangsa. Saya sendiri pun sudah lupa mengenai undang-undang khusus mengenainya.

    Sukacita saya memberitahu, wujudnya Tribunal Pengguna di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna yang bertujuan memberi peluang kepada pengguna untuk membuat bantahan atau tuntutan terhadap sesuatu barangan atau perkhdimatan yang tidak memuaskan atau tidak memenuhi kualiti.

    Justru apa kata, kita sebagai pengguna brodband yang menghadapi masalah speed dan seumpamanya, berpakat dan membawa masalah ini kepada Mahkamah Teribunal Pengguna. Moga-moga ia dapat memberi penyelesaian terbaik kepada kita sebagai pelanggan-pelanggan Broadband.

  13. ashraf

    tapi my father (working as senior officer at this domestic trade ministry) said Tribunal Pengguna takde kuasa dalam hal2 macam ni.kena refer MCMC jugak in the end.

  14. Bard

    MCMC sudahpun menolak permohonan astro utk menambahkan bilangan channelnya selagi isu – isu mengenai cas lewat bayar, penyambungan and teknikal dan juga siaran terputus bila hujan tidak diselesaikan oleh astro. Kita boleh komplen beramai ramai kepada mcmc dengan harapan maxis pula akan dikenakan tindakan yang sama, Ingat, kuasa di tangan pengguna dan bukannya maxis yang boleh sesuka hati menipu pengguna.

  15. Mike

    Maxis BB sekarang tak leh pakai……pasal terlalu ramai org dah pakai….sepatutnya maxis perlu upgrade equitment….dah tahu ramai org pakai Maxis bb ni…….pasal kedekut nak kuar duit tu punca kite tak puas hati ngan maxis ni……MAXIS Sucks…………

  16. Hasnul Azizi

    New Policy From Maxis Broadband…!!

    Great news for all Maxis Broadband users….
    From now onwards the old 18-months contract are no longer applies…
    This means we can stop using Maxis Broadband (MaxisBB) without paying thousands ringgit…

    The only thing we must do is return the wireless modem and telephone (if applicable) in good working condition…
    Just make sure that we already settled all bills for MaxisBB till April 2008…
    If not, we must pay the bills first…
    Then we must pay RM200.00 for handling fee if we subscribe the MaxisBB less than 12 month from registration date…
    If we already subscribed MaxisBB more than 12 months, this fee is waived…
    I think this is a great news for all MaxisBB users that unsatisfied with their services…

    Read this new policy by clicking this link…
    http://www.maxis.com.my/maxisbb/

  17. kreil

    maxis bb memang teruk…coverage & customer service…tak percaya cuba call 2-3 kali & tanya soalan..jawapannya mesti lain…selalu bg wrong info.sebelum ni sya pakai maxis bb.now i beli sendiri usb modem & register celcom rm98…hsdpa nye laju..coverage besar..

  18. umobile worker

    Umobile is cheating on consumers!

    When u subscribe umobile broadband first 7 days u can surf up Internet very fast.

    After that they will throttle your speed, block a lot of ports, block application and encourage u to unsubscribe!

    When you cannot withhold with their bad service, during termination of this service they will want you compensate RM800 for unsubcription!

    It is true. I worked before with Umobile. Their technical team is limiting your Internet speed.

  19. Sally

    to umobile worker,
    wow, that’s a very controversial post you know?
    Betol ke tu? Takde dendam lain?… ;)

  20. AK

    Dun fooled by the advertisement! Even single PC usage not stable. Come to 32 users? Is time to suffer. I’ve been suffer for 8 months for no reason disconnection during my online investment. So would you risk your business for this stuff? Think again. I dun wanna comment so much. Time will prove everything.

  21. Puchong_ boy

    dear Broadband USER..! its truly story.. my housemate currently stuck 18 month contract with maxis but the services to bad, sad and etc. But, i’m celcom broadband user (HSDPA 3.6G).. even though can’t get maximum connection speed but celcom bb is better then maxis bb..

  22. farmie

    bagus pakai celcom broadband…… memang best, pantas & kurang bermasalah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>