Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/myotomart/domains/myceloteh.com/public_html/wp-content/themes/gonzo/includes/widget_areas.php on line 154 and defined in /home/myotomart/domains/myceloteh.com/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1147
Sharing your Celcom Broadband in easy way:Part 2 | MyCeloteh.Com



3G no image

Published on January 12th, 2008 | by Mohd Ghufran

42

Sharing your Celcom Broadband in easy way:Part 2

Today i will give a tutorial where you can share your Celcom Broadband in a cheapest way.In part 1 we used a device(D-Link Dir 451) that enable us to share a connection,but today i will teach you how we can manipulate one connection into many connection using the cheapest devices.During this tutorial i used my Sierra Wireless Aircard 875.

So to get started the devices required are:

1. 3G datacard (off course :-) )

2. Switch 5/8 Ports

3. Lan (UTP) Cable

Okay lets start:

1.Go to control panel and Open Network Connection. On the left side click Set Up Home or small Network

Step1

2. The Welcome screen appear.Then click next.

Step2

3. Choose First option.

Step3

4. Click on your 3G datacard Model,in this case i choose Sierra Wireless HSDPA

Step4

5. Choose your Local Area Connection

Step5

6. Give the description of your computer,just put anything it’s will works

Step6

7. Give the name for your network.

Step7

8. Done

Done

For the other computer, no need to set this thing up, just plugged in the LAN wire, and then can surf the internet. Any question just raise your foot :-) .

 

 


About the Author

is a founder of MyCeloteh.com.Worked as RF Engineer at ZTE (Malaysia) Corporation. His expertise in RF Optimization mainly in WiMAX Technology.



42 Responses to Sharing your Celcom Broadband in easy way:Part 2

  1. Jom Cyber says:

    look great. Lepas ni bolehlah kongsi 3G dgn jiran sebelah rumah.

  2. ashraf says:

    jiran depan n belakang rumah pun boleh.kalau duduk kondo share la dgn jiran atas n bawah sekali.

  3. Bard says:

    True, but your pc must be on and connected to the internet in order for your jiran to share the connection.
    No doubt, it’s the cheapest way for internet sharing but comes at the inconvenience of running a pc dedicatedly for this purpose.

  4. ashraf says:

    bard is right.that’s why some might prefer to use router even though its quite costly.

  5. Sally says:

    Maksudnye, kalo gune router, my pc no need to be on and/or connected to the internet lah? Ke camane? :p
    Kalo kite nak curi line Streamyx jiran, boleh ke?… ;)

  6. ashraf says:

    yup. kalau guna router x payah la nak on pc kita 44 hari 44 malam, sebab datacard tu skarang connect kat router instead of our pc. yang kena jadi cam 7-eleven is the router itself. :) err..tak bleh curi line streamyx jiran, sebab streamyx tu fixed line. tapi kalau jiran pakai router for streamyx, insyallah boleh curi. tu pun kalau die buat streamyx die jadi internet wakaf i.e. takde password. :D

  7. Sally says:

    Heh, just kid le, tapi ada hati gak la nak jadi Streamyx hacker hehehe…

    O jd klu cmtu, gune router ni bahaya gak ye… ke mang basically unsafe?
    Yelah, klu takde password, or klu takat universal APN cm ‘celcom’ or ‘celcom3g’ tu, mang org ble suke ati je share tenet kite IF we use router la ye?

    Klu kite letak je data-card tu ke PCMCIA/ExpressCard slot dekat laptop/notebook kite, means no router, then ble lg ke org p share2 tenet kite?

    And klu use our cellphone as modem, then cmana la?

    Sy ni bodo sikit psl router n’ the safety of wireless broadband ni :(

    By the way, cantek “pop-up” kat blog ni :D

  8. ashraf says:

    huhu..thanks for the compliment.kredit to admin. :P router ni takde la bahaya sebenarnya.sama macam access point wifi kat coffehouse jugak la..janji ada password. kalau letak kat laptop kita, of course orang lain tak bleh share.sebab laptop kita cuma ade receiver, takde transmitter. :) kalau nak guna cellphone boleh, tapi handphone bleh cepat panas, battery bleh cepat rosak, n data rate bleh drop sebab capacity handphone kecik.

  9. Izinkan beta bercakap:

    Basically router ni ader 2 jenis, yang wired and yang wireless,so keje router ni adalah untuk assignedkan ip adress untuk pc yang connected ngan router dan store ip address tuh,so connection jadi cepat kerana router dah ader memory sendiri untuk bg ip address kat computer..berbeza ngan switch,switch ni ni just mcm cabang jer,tugas bagi ip address tuh dah jadi tugas computer la plak..so tuh beza dier..

    Untuk router wireless plak,kat pasaran router ni ader biasenyer 4 port wired kat blakang dan satu antenna,antenna ni laa yang akan transmit ikut wireless,fungsi sama tapi method transmit berbeza,so connection wireless ni ader 2 jenis plak,satu secure connection,satu lagi open connection, yang secure connection tuh maksudnya nak masuk network kena ader network key,password laa perkataan mudahnyer ataupun saintifiknya WEP key.Untuk open connection tuh saper2 jer bleh masuk,biasenyer ramai pengguna ni xpandai nak buat network key nie,so byk laa open connection yang boleh kita masuk dengan suka hatinya.

  10. Sally says:

    Maknanya… even if with Celcom bb, kite bole letak password dekat connection kite kat router tu so that pencurik tak leh mencurik, gitu?
    Is that what meant by ‘secure connection’?

    Erm, Vodafone Zuhause tu wired ke wireless router?
    And kalo router tu ade 1/2 RJ-45 connector(s) je, kire can onli share with 1/2 computer(s) je la ye?

    Patik bingung ni wahai tuanku admin.

  11. Yer betul Sally,camtu la kirenyer secure connection.Jangan bingung adinda Sally ini gambar secara jelasnyer Vodafone Zuhause Router,dier cam dlink gak wired+wireless tapi router ni untuk 3G only xleh guna untuk HSDPA:

    frontVodafone.jpg

    insideVodafone.jpg

    rearVodafone.jpg

    Ader braper kah Rj45 kat situ yer??

  12. Sally says:

    Amboi pedasnye sindiran…
    kite betoi2 tanyo le.

    I nampak ada 10 RJ-45s hehe.

    K la thx admin yg lwk. :)

  13. Dalam hidup ni kena ader gurauan br berseri hidup hehe,sori Sally xberniat langsung nak sindir cuma bergurau jer..:-)

  14. Sally says:

    Ya betul sgt2 tu admin ;) Dan takpe, sy fhm, sy pun kuat b’lwk bodo gak :P

    Apapun makaseh atas tutorials Celcom bb sharing ni!
    Ada jodo nnt sy try buat hehe.

  15. anarchies says:

    bro….aku gune hspda 3.6…aku da share internet dalam LAN..problemnyer other comp xdapat surfing…dieorg lepas kat google jer…web len cam kene block…aku yg direct gune express card ni surf cam besa jer…ape komen bro..???

  16. emm ni macam kes firewall jer..tapi kalau dah buleh google maksudnya comp ko dah succesfully assign ip address kat comp member ko tuh.Try tgk firewall ko,xpun ape2 setting internet security eg norton internet security,off firewall pastu tgk blk ok.Ader gak kes aritu,aku try untuk share computer guna laptop gak,tapi xleh nak share,computer xbleh nak bagi ip address kat computer org lain,so aku format dulu computer tuh,pastu buat balik sharing connection,ok jer lps tuh..to yang kes berat la.Anyway ko guna window aper?

  17. ahmad says:

    tolonggggggggg aku nyer vodafone zuhause talk web mintak unlock pin!! aku dah pakai dulu elok jer, tetiba hari nie dia x block signal 3g aku…camner nak unlock binatang nie???? tolong semua!

  18. Dear Ahmad, pls post your datacard problem in our official support forum.Can click on the Support Forum link above.

  19. muhd says:

    kalo nk share wireless just plugged in wireless router kat LAN connection tu ke?

    ||USB Network Adapter||—>|_PC(configured ics)_|—>||Wireless Router via LAN||

  20. farah says:

    bleh x share internet access kalau gantikan switch tu dgn wireless AP/Router?..saya nk buat wireless, x nak guna cable..direct connect kt LAN connection tu ke?

  21. kalo nk share wireless just plugged in wireless router kat LAN connection tu ke?

    ||USB Network Adapter||—>|_PC(configured ics)_|—>||Wireless Router via LAN||

    bleh x share internet access kalau gantikan switch tu dgn wireless AP/Router?..saya nk buat wireless, x nak guna cable..direct connect kt LAN connection tu ke?

    Sememanyer boleh,tapi kena configure skit kat router tuh macam WEP security kalau nak buat password kat network.

  22. ZTe says:

    Nak tanya para sahabat, bagaimana nak set TCP/IP pada yang guna Window 98/ME. Ini bagi sambungan modem zte maxisbb. Minta tolong bagi TCP/IP/DNS. Dah tanya Maxis, dia orang kata cucuk je kabel kat NIC tapi komputer minta seting TCP tu. Tolonglah, saya orang miskin baru belajar, tak mampu beli komputer baru dnegan Window XP/Vista. T kasih.

  23. irfan says:

    bro….aku gune hspda 3.6…aku da share internet dalam LAN..problemnyer other comp xdapat surfing…dieorg lepas kat google jer

    Kalau pakai IE, kadang2 IE ‘ingat’ page yang kita pernah ‘melawat dgn jayanya’ (maybe guna connection lain). In this case, maybe PC tu penah ‘melawat dgn jayanya’ page GOOGLE guna connection lain. So bila klik/type http://www.google.com dalam address bar tu, IE terus load page yang dia ‘ingat’ tadi, walau pun tak ada connection pada internet. (ni kes nak tunjuk pandai, tapi sebenarnya IE ni bodoh piang). Just another possibility saja. Harap sedikit sebanyak dapat membantu.

    Admin, mod, tutor…
    Thanks for this tutorial… saya berjaya link dgn laptop kawan. Tapi saya punya steps mcm lebih sikit dari yang di ajar di sini. Ada a few steps yang takde dalam ur screenshots. Apa2 pun, dah berjaya share. Satu celcom RM68 connection, share 2 org. Tak pakai router, just pakai cross-cable, cucuk direct kat lubang LAN network, one end to my laptop, the other to his laptop. Modal 15m cross cable, lay atas ceiling, hehehe.

  24. Nak tau yang comp tuh dah completely configured,pastikan yg comp yang dishare tuh TCP/IP di setting automatic.Host yang akan bagi ip address kat comp yang dishare tuh,untuk host plak,comp anda akan disetting manually oleh windows Xp dgn ip 192.168.0.1.

  25. kureem says:

    nk tny, camane nk setup mende kat atas dlm vista?

  26. Nak setup kat vista paling senang,pergi kat network connection,pergi ke connection datacard anda,right click,properties,pilih tab sharing.

  27. keyday says:

    alo brader smua..tutorial di ats utk data card…tp mcmana plak dgn 3g USB??…setup dia sama jgk ke??…xperlu pakai AP ke utk connect kan pc2 yg lain??

  28. samer jer,untuk semua jenis datacard camtu laa setting nyer,purpose access point tuh untuk ko mcm nak expand dier punyer jarak jer(wireless nyer hal).tutorial nie ni untuk wired.kalo ko nak guna untuk wireless,beli la wireless router.kalau nak expand jarak pasang laa AP.

  29. keyday says:

    mmg nk buat wireless pon…tp router yg ada xde port utk 3g usb.mcm model ni ada la port usb MRT54G LINKSYS..mcmana nak buat??…bleh ke guna flow mcm ni
    laptop+3g usb—->ap——>pc² lain(dah ada wireless device)..seting dia mcmana plak ek??…tutorial ckit brader =)

  30. zjerung says:

    celcom bb is surely better than maxis but sometimes its doesnt work at all. you have to wait couple of minutes before its gets transmitting. its all depend on line.. sometimes ok sometimes ko… transmiting aslo below 15 kbps..what a shame.

  31. D-link says:

    Hi aku dari KLIA

    Aku keje kat dalam KLIA Bahgian mana??{RAHSIA} Kebetulan tadi aku terbawak opis aku punya netgear wireless adapter.

    Aku pun on PC kat Pejabat {KLIA} pastu tu aku masukkan aku punya Wirelss adapter.

    Yang ajaibnya die leh lak Detect Egyptair wireless tapi Low connection yang Bestnya Aku dapat no WEP die.

    So aku nak tanya kalau aku ada Dlink wirelss access point leh tak aku dapat line internet percuma.

  32. Azman says:

    A’kom.

    Minta tolong, Aku ada 2 pc, 1 guna Vista dan 1 XP.
    Bila aku setup LAN guna D-Link switch, PC Vista boleh access shared folder dlm PC XP. Tapi XP tak boleh access VIsta.

    Aku ping Vista -> XP boleh
    ping XP -> Vista x boleh…

    Apa masalah dia? Heran sungguh. Minta tolong ada yg sudi bantu.

    Satu lagi bleh tak share Celcom BB guna ICS?

    Thanks.

  33. epool86 says:

    it is not recommended to share your celcom broadband with another users.. since celcom limit the maximum bandwidth 5gig/month (as in their usage policy).. so, if you exceeding the limit, they might block your account..

    however so far, they not so restricted about this limitation, because many users exceeding the limit but still can surfing.. but, if you’re using too excessively maybe they’ll blocking ur connection..

    for maxis broadband, they also has limitation.. even it is lower than celcom, only 3gig/month (as stated in their usage policy).. and as far as i know, they do also not so stricted about it..

    in celcom/maxis broadband usage policy, their broadband service is solely for personal use only.. not for business, cyber cafe, etc..

  34. epool86 says:

    by the way, ada satu persoalan jgk sebenarnya.. its not about nak setup shared network.. tp benda lain

    aku guna Celcom broadband.. tp dekat hanset aku (aku attach 3G unlimited + celcom postpaid). so aku boleh surf kat hanset aku.. aku guna hanset PDA O2 Atom Life (windows mobile 6). Untuk surf kat PDA aku mmg no prob la.

    bila aku nak surf kat laptop/pc plak, aku guna program ‘Internet Sharing’ yang mmg dah pre-installed dlm PDA aku.. ada dua jenis connection yg available, Bluetooth dgn USB.. utk USB, aku hanya perlu cucuk usb cable ke laptop aku, then bleh surf.. no prob at all..

    yang problem ialah connection jenis bluetooth.. dia ckp kena connect to Bluetooth Personal Area Network (PAN), aku berjaya connect.. status connected succesfully.. tp yang problemnya, kt laptop aku takde incoming data.. hanya ada outgoing data jer.. tiap kali try bukak website, dia mcm nak load, tp lama jer.. check2 kt status, smua outgoing data jer.. incoming takde, kdg2 ada la 1 or 2 packet jer..

    knp ek? ada setting2 lain aku kena ubah ke..

  35. zee says:

    bro..xleh pun nk set network.. cmner nk connect 2laptop guna wireless LAN..? tolong sket bro.. aku guna celcom broadband huawei e220.. 1xp n 1vista..

  36. eykal says:

    <bepool86..
    try to check firewall..
    sometimes dia sekat incoming packets from other devices..

    zee
    klu nk wt sharing guner wireless,
    firstly create adhoc connection.. thats means pc to pc connection…
    then setkan IP address host 192.168.0.1 and subnet mask 255.255.255.0
    then, open control panel, pg network connections, right click kt Celcom broadbnd tuh pnyer connection. Then g kt tab advanced. thick kt share internet connection..
    done.. :)

  37. ghufxpert says:

    To epool : Mmg ramai yg ada masalah kalau guna bluetooth utk connection ke laptop.aku pun ramai org tanya ttg setting,tapi apekan daya nak beli pda pun xmampu hehe,xtahu laa mcm mana setting dier tuh.

  38. azrul_azrul says:

    assalamualaikum….ni nk tanye….yang server tu,boleh x nk jadikan laptop untuk jadikan server atau ‘ibu wireless’ kt rumah…pasal kite gune celcom bb..nk share ngan member2 lepak umah……harap ada jawapan..hehe..n mane better,n mane yg murah antara lnksys router n dlink..?

  39. nando9 says:

    tumpang tnye sket bole..
    ak bru pkai celcom broadband USB nye..so ak nk share internet connection ni ngn membe ak..
    pc aku = windows XP
    pc mmbe ak = windows vista
    ak da set up mcm gmbar yg dtunjukkan kat ats tuh..tp ble try cnnect kat pc membe ak ni..die mntak user name and password lak kat firefox or ie..pdhal aku xde set password pape pon..mse beli aritu pon die xde bg username n password like strymyx..register pstu die bg USB stick..tu je..

    mcm mna ek?ak da naik pening da ni..da nk msuk 4 mnggu da nk settle kn mndealah ni..sbb ak share ngn die broadband ni..xkn nk men cabut2 kalo nk gne internet..leceh nye..huhu

  40. cyberfly says:

    nando9: tumpang tnye sket bole..
    ak bru pkai celcom broadband USB nye..so ak nk share internet connection ni ngn membe ak..
    pc aku = windows XP
    pc mmbe ak = windows vista
    ak da set up mcm gmbar yg dtunjukkan kat ats tuh..tp ble try cnnect kat pc membe ak ni..die mntak user name and password lak kat firefox or ie..pdhal aku xde set password pape pon..mse beli aritu pon die xde bg username n password like strymyx..register pstu die bg USB stick..tu je..mcm mna ek?ak da naik pening da ni..da nk msuk 4 mnggu da nk settle kn mndealah ni..sbb ak share ngn die broadband ni..xkn nk men cabut2 kalo nk gne internet..leceh nye..huhu

    adkah nando9 menggunakan wireless router..?

    username : admin
    pass : admin

    itu adalah standard kebanyakkan router.. :grin:

  41. Pious85 says:

    Irfan said:

    bro….aku gune hspda 3.6…aku da share internet dalam LAN..problemnyer other comp xdapat surfing…dieorg lepas kat google jer

    Kalau pakai IE, kadang2 IE ‘ingat’ page yang kita pernah ‘melawat dgn jayanya’ (maybe guna connection lain). In this case, maybe PC tu penah ‘melawat dgn jayanya’ page GOOGLE guna connection lain. So bila klik/type http://www.google.com dalam address bar tu, IE terus load page yang dia ‘ingat’ tadi, walau pun tak ada connection pada internet. (ni kes nak tunjuk pandai, tapi sebenarnya IE ni bodoh piang). Just another possibility saja. Harap sedikit sebanyak dapat membantu.

    Admin, mod, tutor…
    Thanks for this tutorial… saya berjaya link dgn laptop kawan. Tapi saya punya steps mcm lebih sikit dari yang di ajar di sini. Ada a few steps yang takde dalam ur screenshots. Apa2 pun, dah berjaya share. Satu celcom RM68 connection, share 2 org. Tak pakai router, just pakai cross-cable, cucuk direct kat lubang LAN network, one end to my laptop, the other to his laptop. Modal 15m cross cable, lay atas ceiling, hehehe.
    ____________________________________________________________________

    dh try cara ini..pakai corss cable tuk dua pc..ttpi asl lps setting spt atas pn..komputer stu lagi..akn mnta “choose a network connection”..kt situ cm ada via modem..direct connection…via broadband..ttpi kputsan..still xleh connect..apa yg mslhnye..dn spt irfan gk..dia akn kuar page ingtan sblum ni..ttpi working “offline’…

  42. epoi1305 says:

    nk tnye… klau ikut step kt atas tuuuu, broadband kte bleh share rmai2.. nnti speed akan jd slow kan, so cm ne nk wat password…?? plzzzzz….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑