3G no image

Published on August 6th, 2007 | by Mohd Ghufran

683

Celcom 3G Broadband New Rate

THUMB 3G

Great news for Celcom 3G broadband user.Celcom revising their rate for Celcom 3G. Celcom now becomes the only mobile operator in Malaysia to offer daily unlimited mobile broadband services anytime, anywhere to its subscribers nationwide. It also makes Celcom the fastest mobile broadband provider with speeds of up to 3.6 Mbps based on High Speed Data Packet Access (HSDPA) technology, or better known as 3GX.

Celcom Broadband

Commenting on this new package, Dato’ Sri Shazalli Ramly, Chief Executive Officer of Celcom (Malaysia) Berhad said, “Celcom Broadband offers our customers wireless internet access, with the widest 3G and 3GX coverage in Malaysia. This new package is also structured to provide flexibility and full mobility to users with low entry cost and commitment.”He added, “We are targeting areas that do not have fixed broadband, especially housing areas. Most of our sites are now HSDPA-enabled, which allow our customers to stay connected at all times,”"Our Daily Unlimited Plan offers convenience for occasional users who now don’t have the hassle of searching for a WiFi hotspot. Our customers can also enjoy the flexibility and choice of using the service with any 3G or 3Gx enabled device,” Concluded Dato’ Sri Shazalli.

To enjoy instant connectivity with Celcom Broadband, customers require either a USB modem, datacard or their 3G enabled phones as a modem and plug it into their notebook / laptop.For the convenience of customers, the Daily Unlimited Packages can be subscribed via SMS by keying-in Broadband and sending it to 28882 or via USSD by dialing *118#. This will allow the customers to request for connectivity anytime, anywhere. As for the Monthly Unlimited Packages, they can be subscribed by visiting any of our branches or appointed dealers nationwide.

To date, Celcom has the widest network of any mobile network operator in the country, covering 97 per cent of the populated areas in Malaysia, including Sabah and Sarawak.It also has the widest 3G and HSDPA coverage in the country. Celcom 3G even extends to the peak of Mount Kinabalu, giving Celcom the distinction of offering the widest, fastest and highest 3G coverage in the world. Celcom also offers the most remote coverage in Malaysia, with the recent installation of its network service in Maliau Basin, located in south central Sabah.

Tags:,,

Tags: , ,


About the Author

is a founder of MyCeloteh.com.Worked as RF Engineer at ZTE (Malaysia) Corporation. His expertise in RF Optimization mainly in WiMAX Technology.



683 Responses to Celcom 3G Broadband New Rate

  1. Yazid says:

    salam..

    aku ni bukan pelanggan postpaid celcom, aku hanya langgan weekly plan rm 20, (dah setahun).

    Masalah yg aku sering hadapi ialah.. 1 jam sebelum masa langganan expired aku dh x boleh connect ke internet. bila check status.. masa ada 1 jam lagi.. ini bukan pertama kali berlaku, dah setahun berlaku,, dan setiap minggu aku hantam operator yg bertugas :P . Boleh tau ape masalah yg jadi macam ni?

    saya tinggal di kemayan, bula waktu puncak macam tengah hari, ping aku akan mencecah 4000 ms. :mrgreen:

  2. afiqbull91 says:

    Assalamualaikum, saya beli modem alcatel X060s.tapi masalah sekarang, modem saya x compatible dengan windows 7, pendek kata, x boleh install, cari dalam internet x dek plak pasal software, atau driver update ke windows 7..

    sebelom nie boleh je install dalam windows vista saya. apabila saya dah upgrade laptop jadi windows 7, tros x compatible pulak..boleh bagi jalan penyelesaian?? :cry:

  3. Man Celcom says:

    macam mana guna windows update tgk, atau buat detection guna driver vista punya

  4. Dear Admin,

    Saya mengalami ganguan perhikmatan sejak pendaftaran hampir 6bulan berlaku, Pelbagai cara dan ujikaji saya sendiri telah dilakukan, tertapi ganguan rangkaian tetap berlaku, Saya tinggal di luar kawasan 3G, setelah mengalami perhikmatan yang slow gler sy hubung careline untuk membantu, saya telah mengenal pasti pencawang telekomunikasi mana saya terima isyarat GPRS, dan isyarat tersebut adalah 3bar dari 5bar. Setelah membuat aduan celcom telah menaik taraf perhikmatannya kepada EDGE,tertapi slow internet masih berlaku. saya tetap teruskan membuat aduan, kemudian seminggu kemudian saya boleh mengunakan talian EDGE dengan selesa,dengan kelajuan 75kbps – 100kbps pada waktu tidak sibuk 12tgh malam – 7pagi. selebuh itu xleh guna. Saya beriktihar cuba menaik taraf talian saya sendiri dengan membeli wayar USB sepanjang 10meter utk meletakkan USB saya di atas syiling bilik saya. saya amat teruja dengan cara yang saya buat,saya mampu menerima isyarat 3G dan HSPDA. saya juga mampu mengunakan talian hingga 500kbps.. tertapi talian asik putus2, dan saya hanya terima 1bar dari 5bar. saya rasa saya terima isyarat dari kawasan yang amat jauh dengan tempat saya, Soalan saya….

    Bagaimana untuk saya meminta pihak celcom menaik taraf perhikmatan 3G ke pencawang yang berdekatan dengan saya?

    Sekiranya tidak mampu menaik taraf,
    Bagaimana untuk saya menerima isyarat kawasan dengan jauh sehingga mencapai 3bar, ada x aplikasi, atau antenna, atau apa2 modem yang boleh menguatkan penerimaan talian 3G?

    harap membantu

    Saya penguna Celcom Broadband Plan C Youth ( RM50 )
    Modem CSL Warna Pink
    Laptop Acer Aspire 4920G
    Windows 7 Unlimate

  5. ghufxpert says:

    @kamarul: ni Man Celcom dah bgitau sblm ni.xsilap you kena buat surat hantar kt Celcom.

  6. Man Celcom says:

    kes macam kamarul nih boleh diatasi kalau beli modem yang ada port antenna luar macam keluaran Sierra Apex tuh…pakai modem tu walaupun 3g dapat cuma -106dbi…masih leh maintain dari disconnection…kiranya satu bar lah tuh

  7. man, jadi cm ner nak dapatkan modem cm 2..?

  8. Man Celcom says:

    beli kat sini melalui admin myceloteh atau cari kat lelong atau mudah.com.my….tapi sangat syor dari ghuf lah

  9. Man Celcom says:

    En Kamarul leh kasi tak nnama Cell information bts di pemncar yang en kamarul syak ada 3g tuh…untuk saya check tgk

  10. lnux says:

    sierra memang bebaloi-baloi. saya masih lagi guna aircard 875. download sepanjang hari selamba saja. tak ada komplen panas macam cap hua wei atau zte tuh.

    Cell information tu macamana nak tau ?

  11. Man Celcom says:

    selalu handphone ada GB atau cell information contoh MY CELCOM TMN SEJAHTERA-G80121-GPRD…tu contohnya….senang saya nak check dbi stesyen BTS Celcom tuh

  12. Man Celcom says:

    Kamarul leh gak guna cara buat macam piring astro tuh…efektif gak boost bar nya tuh…ambik modem kecik tuh set dalam dish dan hala ke stesyen pemancar terdekat

  13. Fathi says:

    mcm mana nk buat dgn pirind astro tu? boleh ajar?

  14. poor says:

    dulu i pakai pakej hsdpa yg rm120/month tu, tapi disebabkan line yg x stabil dan bulanan yg mahal (kwn yg pakai pakej rm68 tu kdg2 lagi laju), i decide x nak pakai lagi. so i x bayar utk bulan yg last. soalan i, kenapa bil masih bertambah sehingga bulan keempat walaupun line i dah di’blocked’ pada bulan kedua? (diorang call soh i bayar rm480 utk 4 bulan tu)
    satu lagi, waktu reg line dulu ada deposit rm300, so kalau i bayar rm480 tu, deposit tu boleh dapat balik ke?
    tq. :cry:

  15. idham says:

    saya guna celcom broadband 50 sebulan.
    modem zte k3565z.
    masalahnye, saya hnya dapat 3 kb/s kebawah je.(line EDGE)(line 2@3bar)
    ada tak sapa sapa yang dapat tolong tingkatkan kelajuan internet saya ni.

    dan

    nak tnya gak klau amik modem zte k3565z letak dlam mangkuk yang besar akan dapat tingkatkan kelajuan internet tak??

    macam mana pulak klau beli cable yang panjag lepastu letak kat luar rumah?
    bertambah laju tak??
    tolonglah saya ye…

    dengan

    ikhlas ye…

  16. labu labi says:

    kalau korang post kat forum, senang sikit orang tolong jawab.

  17. Man Celcom says:

    idham, kalau guna k3565-z tuh payah sikit sebenarnya…lebih baik cari modem yang ada keupayaan antenna luar macam brand sierra wireless ciontoh saya recommend Apex 880 lah…ianya amat bagus…satu lagi brand ialah bandluxe atau merlin yang ada dish kecil kat modem diaorang tuh…modem tu sangat ok bagi user yang asyik drop ke EDGE walaupun kawasan tuh ada 3G/HSDPA

  18. Man Celcom says:

    poor, deposit tu akan hangus sekali dengan payment tuh…poor kena bayar jumlah bagi cukup balik RM480 aja dari RM300 tuh iaitu RM180 jangan bayar kepada ejen tapi direct terus dengan main Celcom negeri anda

  19. trytest says:

    Slm… bro kamarul ariffin, terima kasih awk punya idea.. saya dah buat pun, bleh tgk signal dan speednya semasa saya test. Jangan x percaya plak tgk signal dan speed tu. saya sndri pun hampir x percaya tgknya… http://www.youtube.com/v/qNOPEX7IyIY?hl=en_US&fs=1

  20. saifa says:

    kne charge ke? klu nk terminate clcom broadband yg 68 per month tu :?:

  21. nur izah says:

    salam admin,

    maybe soalan saya tak berkait sgt dgn discussion kt sini. sy br langgan celcom broadband. sy nk tnya, adakah bil blh dibyr menggunakan maybank2u.com? terima kasih.

  22. ghufxpert says:

    @nur izah: yup bil boleh dibayar secara online(maybank2u,cimb clicks dll) @ kat pejabat pos,kat celcom office pun boleh

  23. Ahmad says:

    sya ini merupakan pelanggan celcom broadband ,jadi saya nak tanya apakah ada cara lain untuk mendapatkan signal dBm??kerana saya langsung tidak dapat membuka datacard64 bit itu.. harap maklum…

  24. Hadi says:

    Salam admin…
    camner nk bayar dgn menggunakan M2U…cite detail skit…

  25. hanim says:

    sy guna pakej yg berharga rm68, guna seawal bln feb 2010 lg. macamana sy nak check kapasiti dia, berapa G tu ye? nak tengok bil sume2 tu kat web celcom tapi tak jumpa kat mana. thanks

  26. issabella says:

    sya tinggal di tmn anggerik bandar tenggara kulai,johor.
    saya pengguna 3G prepaid celcom smart bro.
    masalah yg saya hadapi adalah speed internet terlalu LAMBAT dan MEMBOSANKAN…
    so. sya mohon agar pihak celcom dapat mengatasi masalah ini…tolooonggggg..

  27. aisyah` says:

    aku dah baca suma komen2 korang…huh..aku ni mula2 guna celcom bb bln 4 2008..modem huawei E220..beli kat celcom..kaddata 98…UNLIMITED..sepanjang 2thn tempoh perjanjian tk de mslh line…aku usung bb kat kg di sabah pun ok je…mslh line suma bermula lepas 2 thn..tetiba aku trima mesej pengunaan dah sampai 5GB…laaaa..dah limit 5GB pula…lupa aku tengok terma n syarat2 perjanjian dulu…tk pe bila aku dah bosan ngan celcom ni aku akan blahhhhhhhhhhhhhhhh….

  28. Alan Lim says:

    Syarikat saya ingin apply for 3G di negeri Melaka,saya ingin tahu samaada Maxis ,Digi atau Celcom adalah paling bagus,paling strong signal received.Apakah website yang saya kena cari untuk kawasan -kawasan di Melaka.Contohnya 1) Merlimau,2) Jasin 3) Alor Gajah

  29. nizam says:

    saya pakai bil celcom dan ada 1 subline. bile cek bil bulan ni, sub line sy sampai 200++. yg paling banyak cas ialah penggunaan data 3G, sedangkan subline saya guna nokia 2630.( yang hanya boleh smm & mms) bagaiamana pula cas sampai 140++ untuk data 3g? subline pernh tukar sehari guna nokia X3. TAPI SEHARI SAHAJA. SEHARI….selepas itu tukar kembali Nokia 2630.pergi centre mereka mengatakan subline saya pakai internet.. mereka tak paham ker nokia 2630 mcm mne?.. subline tk pernh tekan mne2 item yg ada intenet.( sebab tak tau guna hnset X3 tu) saya pakai line dah 2 tahun, so kalau service celcom macam ni saya memang tak berpuas hati…kepada orang2 celcom sila explain……

  30. pelanggan celcom says:

    :shock: cheras. tgh2 bandar. download using speedtest result. o.12 upload. 0.09 bile reset broadband celcom . boleh tahan 1minit.pastu putus. maaf ye. celcom is faking shit!

  31. ??????????? says:

    Salam admin…
    camner nk bayar dgn menggunakan M2U…cite detail skit…

  32. dol dil says:

    nk bgi tau yg….maxis b.band laju oo kt lumut,perak..test speedtest smpai 4.3mbps

  33. Zul says:

    Sekarang ni saya subscribe utk package RM99 & guna modem Mi M100…baru2 ni saya tukar laptop yg guna Windows 7…bila connect modem tu dia keluar mesej “Data card no inserted”…apa patut saya buat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑